Yaz Meyveleri Nelerdir?

Yaz Meyveleri Nelerdir?

Yaz geliyor, termometrelerin gösterdiği değerler yükseliyor ve meyveler olgunlaşıyor. Bu cümlenin içinde “meyveler olgunlaşıyor.” kısmı sizi cezbettiyse tebrik ederiz, siz de bizim gibi yaz meyvelerini sevenler arasındasınız. Peki, lezzetli ve sulu olmalarının dışında yaz meyvelerinin neleri var biliyor musunuz? Şu an öğrenmeye çok yakınsınız!

Her meyve mevsiminde güzel! Çünkü mevsim meyveleri doğal koşullarda en lezzetli haline kavuşuyor ve bu nedenle ideal besin değerlerine ulaşmaları da daha mümkün oluyor. Yaz meyveleri için de durum aynı şekilde. Meyvelerin iyice olgunlaşması için gereken sıcaklık ancak yazın karşılanabiliyor. Peki, yaz meyvelerinin neler olduğunu ve bu meyvelerin besin değerlerini öğrenmenin sizce de zamanı gelmedi mi? Öyleyse bilgiselimiz başlıyor! 

1. Karpuz

Yaz meyveleri arasında karpuzu saymamak olmazdı. Biz de neden listenin başına almıyoruz ki dedik. Sıcak yaz günü masalarının vazgeçilmezlerinden biri de soğuk karpuz. Ortalama yüzde 92 su içeriği ile adeta su yiyormuş hissiyatı veren karpuz, besin değeri ile de adında söz edilmesini hak ediyor. T.C. Tarım ve Orman Bakanlığının oluşturduğu Türkomp Ulusal Gıda Kompozisyon Veri Tabanı verilerine göre, yenilebilir kısımlardan oluşan 100 gram karpuzda yalnızca 30 kalori bulunuyor. Yine aynı verilere göre 100 gram karpuzun besin değerleri ise şöyle

  • Karbonhidrat: 6.8 gram
  • Toplam posa: 0.54 gram
  • Yağ: 0.14 gram
  • Protein: 0.13 gram
  • Potasyum: 112 miligram

2. Şeftali

 

 

Yaz olur da şeftali olmaz mı! İyice olgunlaşmış şeftalilerin tezgahlarda yer alması, yazın geldiğini müjdeleyen en lezzetli haberlerden biri. Türkomp verilerine göre ortalama yüzde 87 su içeriği ile hidrasyon için lezzetli bir seçenek olan şeftali, 100 gramında 46 kalori içeriyor. Yine Türkomp verilerine göre 100 gram şeftalinin besin kompozisyonu ise şu şekilde:

  • Karbonhidrat: 8.99 gram
  • Posa: 1.82 gram
  • Protein: 0.92 gram
  • Yağ: 0.30 gram
  • Potasyum: 283 miligram

3. Siyah İncir

 

 

Bahçenizdeki incirlerin siyahlaşmaya başladığını gördüğünüz anda yazın geldiğini anlayabilirsiniz. Çünkü incirde siyahlaşma bir olgunlaşma belirtisi oluyor ve çok sevdiğiniz o şekerli tadı size sunuyor. Öyle ki yazın belki de en tatlı hediyesi olan siyah incir, karbonhidrat ağırlıklı içeriği ile gün boyu enerjik bir mod vadediyor! Türkomp verilerine göre 100 gram siyah incirin yüzde 80’i sudan oluşmakta ve içeriği 70 kalori enerji sağlamakta. İçeriğinde bulunan diğer besin öğeleri ise şöyle:

  • Karbonhidrat: 14 gram
  • Posa: 2.66 gram
  • Protein: 1.33 gram
  • Yağ: 0.34 gram
  • Potasyum: 202 gram

4. Kavun

 

 

“Kavuna gel kavuna!” nidalarıyla sokağınız yankılanıyorsa, artık yaz mevsimindesiniz demek. Çünkü yaz aylarında çoğunlukla sokak satıcıları tarafından kavun satıldığına şahit olursunuz. Özellikle soğuk kavun, karpuz ile birlikte sıcak yaz günlerinin vazgeçilmezlerinden. Türkomp verilerine göre yüzde 89 oranında sudan oluşan bu meyve, yaz aylarında sıcaktan kuruyan damağınızı tekrar canlandırmak için ideal bir alternatif sunuyor. Su dışında besleyici özellikleri de bulunan kavunun öne çıkan besin değerleri şöyle sayılabilir:

  • Karbonhidrat: 8.73 gram
  • Posa: 0.95
  • Protein: 0.43 gram
  • Yağ: 0,39 gram
  • Potasyum: 260 mg

5. Üzüm

 

 

Yaz aylarında üzüm konusu kırmızı çizgimiz! Sabahları dahil günün her saatinde tatlı bir mola vermek için ideal bir seçenek sunan üzümün, Türkomp verilerine göre yüzde 81’i sudan oluşuyor. Ayrıca 100 gram üzüm sadece 70 kalori içeriyor. Besin değerleri ise şu şekilde:

  • Karbonhidrat: 14.77 gram
  • Posa: 1.7 gram
  • Protein: 0.63 gram
  • Yağ: 0.53 gram
  • Potasyum: 384 miligram

Yaz mevsiminde hangi meyveler yenir?” sorusuna yanıt veren beş adet meyveyi ve içeriklerini öğrendiniz. Ama sadece bunlar da değil, daha birçok yaz meyvesi bulunmakla birlikte, bu meyveler geleneksel yöntemlerle kurutulup diğer mevsimlerde de tüketilebiliyor. Geleneksel yollarla kurutulmuş yaz meyvelerini kışın da tüketmenin katkısız ve hafif bir yolu olan Wefood meyve barları, sizler için dört mevsim raflarda!

Kaynakça:
1. “İncir, Bursa Siyahı”, Türkomp, (çevrim içi)
2. “Karpuz, çekirdekli”, Türkomp, (çevrim içi)
3. “Şeftali, J. Hale çeşidi”, Türkomp, (çevrim içi)
4. “Üzüm, beyaz, orta mevsim, Razaki çeşidi”, Türkomp, (çevrim içi)
5. “Kavun, yazlık, çitili kavun, Kantalop”, Türkomp, (çevrim içi)