Yeni Yılda Daha İyi Bir Yaşam Kalitesine Ulaşmanın İpuçları

Yeni Yılda Daha İyi Bir Yaşam Kalitesine Ulaşmanın İpuçları

Dünya Sağlık Örgütü, yeni bir yıla adım atarken kaliteli ve zinde yaşamak için özellikle sağlıklı beslenmek, alkol ve sigara tüketimini sınırlamak, egzersizi günlük rutine dahil etmek ve sağlık kontrollerini aksatmamak gibi önemli noktaları vurguluyor.

Halk sağlığıyla ilgilenen pek çok kurum, yeni yıla başlarken bireylerin hayat kalitesini artırmak için dikkat edilmesi gereken noktaları sıralıyor. Geçmiş yıllarda yayınladığı genel yönlendirmelerle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de bu değerli kurumlar arasında yer alıyor. Yeni yılda hayat tarzında yapılacak değişikliklerin sağlıklı yaşama büyük bir katkısı olduğuna değinen DSÖ, bu kapsamda 2020 yılı için yayınladığı makalede beslenmeden egzersize ve kan testlerine kadar birçok önemli konunun altını çiziyor. 

Yeni Yılda Sağlıklı Beslenmeye Özen Gösterin

Uzmanlar, yeni yılda daha iyi bir yaşam kalitesi için öncelikle sağlıklı beslenmek gerektiğini belirtiyor. Nitekim pek çoğunun beyanına göre doğru beslenmeyle diyabet, felç, kanser gibi rahatsızlıklara ve kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riski azalıyor. Bu doğrultuda uzmanlar meyve, sebze, kuru yemişler ve süper tahıllar da dahil olmak üzere farklı gıdaların kombinasyon halinde tüketilmesinin çok önemli olduğunu ifade ediyor.

Şeker ve Tuz Tüketimini Sınırlandırın

Bilimsel çalışmalarda aşırı miktarda şeker ve tuz tüketiminin sağlığa olan etkileri net bir şekilde açıklanıyor. Dünya Sağlık Örgütü de bu doğrultuda bütünsel sağlığı korumak adına şeker ve tuz tüketimini sınırlandırmayı öneriyor. DSÖ’ye göre günlük tuz alımını 5 grama yani yaklaşık bir çay kaşığına, şeker tüketimini ise toplam enerji alımının yüzde 10’unun altına düşecek şekilde sınırlamak gerekiyor. Daha iyi bir yaşam kalitesine ulaşmak için bu koşullara dikkat etmek de büyük önem taşıyor.

Sigara ve Alkol Tüketiminden Kaçının

Dünya Sağlık Örgütü, 2020 yılı için yayınladığı makalede alkol ve sigara tüketiminden kaçınmanın önemine değiniyor. Eğer alkol ve sigara kullanmıyorsanız yeni yılda da bu başarıyı korumanızı öneriyor. Zararlı alışkanlıkların yerine faydalı alışkanlıklar koymak için süper tozlar ile hazırlanan tarifler bu noktada oldukça keyifli bir seçenek sunuyor.

Daha Çok Aktif Olun

Yeni bir yıla başlarken uzmanlar, her zaman olduğu gibi yine hareket etmenin önemine dikkat çekiyor. Dünya Sağlık Örgütü de bu bağlamda egzersiz yapmanın bütünsel sağlığı korumak için son derece önemli olduğunu belirtiyor. 18 ila 64 yaş aralığındaki yetişkinlerin haftada en az 150 dakika orta yoğunlukta fiziksel aktivite yapması gerektiğini belirten DSÖ, ekstra fayda görebilmek için bu sürenin 300 dakikaya çıkarılmasını tavsiye ediyor.

Kontrollerinizi Düzenli Olarak Yaptırın

Dünya Sağlık Örgütü, yayınladığı makalede yeni yılda yaşam kalitesini korumak ve artırmak için sağlık kontrollerini kesinlikle aksatmamak gerektiğini ayrıca vurguluyor. Düzenli kan ve tarama testleri yaptırmanın önemine dikkat çeken kurum, bu sayede olası sağlık sorunlarının en kısa sürede tespit edilebileceğinin altını çiziyor. Bu noktada sağlığı korumak için hem doğal mutfak ürünleri tüketmenin hem aktif bir yaşama sahip olmanın hem de düzenli kontrollerden geçmenin önemi daha fazla açığa çıkıyor.

Kaynaklar:
 20 Health Tips for 2020, World Health Organization.(çevrim içi)