Şöyle gönül rahatlığıyla tüketebileceğiniz glutensiz, rafine şekersiz ve vegan bir tatlı ne iyi olurdu değil mi? O halde kağıdı kalemi hazırlayın, yulaflı muzlu muffin tarifi geliyor!
Yalnızca bitkisel gıdalarla beslenen veganlar, rafine şekerden uzak duranlar, glutenli mamulleri asla tüketmemesi gereken çölyak hastaları ya da sadece tüketmeyi tercih etmeyenler… Beslenmesine özen gösteren tüm bu tüketici gruplarının ortak tek bir amacı olduğu söylenebilir: Daha iyi bir yaşam kalitesi için dengeli, yeterli, güvenilir ve elbette lezzetli beslenmek. Özetle, doğru gıdalar tüketmek… Peki, siz de tatlı tüketiminin bu amaca aykırı olduğunu mu düşünenlerdensiniz? Öyleyse yulaflı muzlu muffin tarifini henüz denemediniz!
Güvenilir İçerik için Malzeme Seçimi Çok Önemli!
Glutensiz muffin yapımı için öncelikle, seçeceğiniz yulaf ununun gluten içermediğinden emin olmanız gerekiyor. “İyi ama yulafta zaten gluten olmaz ki!” diyorsanız, biraz daha detaya inelim: Doğal yapısında gluten bulunmayan yulaf gibi tahıllar, üretim sürecinin herhangi bir adımında glutenli mamullerle aynı ortamda bulunduğunda çapraz bulaşmadan dolayı gluten içerebiliyor. Bu nedenle seçeceğiniz yulaf ununun marka güvencesi altında glutensiz mamullere özel hatlarda üretilmiş olması, en dikkat edilmesi gereken unsuru oluşturuyor.
Glutensiz - Vegan İçerik ile “Yumuşak Kıvam” Bu Tarifte Bir Arada!
Standart unlu mamullerin hamur aşamasında esnek, piştikten sonra ise yumuşak olmasını gluten proteini sağlıyor. Uygun şartlarda üretilen yulaf unu ise gluten içermediğinden daha zor kabarıyor ve pişme sonrasında görece sert bir kıvam oluşturuyor. Ayrıca bağlayıcılık özelliğinin zayıf olmasından dolayı, yoğrulurken hamurun bütünleşmesi de daha zor olabiliyor. Bu durum, yumurta ve diğer sıvı malzemelerin miktarı artırılarak dengelenebiliyor. Peki, vegan muffin yapılışı için yumurta yerine çözüm ne olabilir? Cevap, karnıyarık otu tozu!
Yüksek besin değerine sahip ve çok işlevli bir süper gıda olan karnıyarık otu tozu;
- Sıvılarla karıştırıldığında yoğunlaşarak, yumurtanın bağlayıcılık özelliğini gösteriyor.
- Hamurun daha esnek olmasını ve bütünleşmesini sağlıyor.
- Kabartıcı özelliğiyle tariflere daha yumuşak bir kıvam veriyor.
- Yüksek lif içeriğiyle uzun süre tokluk hissi veriyor. Prebiyotik ve diğer bileşenleriyle ise beslenmeye ekstra katkı sağlıyor.
Yulaflı Muzlu Muffin Malzemeleri ve Yapılışı
- Adet / Porsiyon: 15 cup
- Süre: 40 dakika
- Malzemeler:
- Büyük boy olgunlaşmış muz (4 adet)
- Wefood Glutensiz Tam Yulaf Unu (15 yemek kaşığı)
- Wefood Organik Karnıyarık Otu Tozu (1 çay kaşığı)
- Kabartma tozu (2 çay kaşığı)
- Badem sütü (1 çay bardağından 1 parmak eksik)
- Wefood Siyah Chia (1 yemek kaşığı)
- Wefood Organik Keçiboynuzu Özü / Wefood Organik Dut Özü (Yarım su bardağı)
- Wefood Organik Hindistan Cevizi Yağı (3 yemek kaşığı)
- Wefood Glutensiz Yulaf Ezmesi (1 avuç)
- Uygun Tüketici Grupları: Çölyak hastaları, gluten hassasiyeti olanlar, veganlar, vejetaryenler, diyabetliler*, ketojenik (düşük karbonhidratlı) beslenenler, sporcular, diyet uygulayanlar…
*Yulaf unu, glisemik indeksi düşük bir alternatif un çeşididir. Ancak tarifte kullanılan meyve özleri yüksek miktarda doğal şeker bileşenleri içerir. Bu nedenle diyabetlilerin, yulaflı muzlu muffin yapılışında kullanılan tüm malzemelerin tüketimi özelinde önlem amacıyla önce hekimlerine danışmaları önerilir.
Adım Adım Yulaflı Muzlu Muffin Yapımı
- Badem sütüne Wefood Siyah Chia’yı ekleyip karıştırın ve 5-10 dk beklemeye bırakın.
- Wefood Glutensiz Tam Yulaf Unu, Wefood Organik Karnıyarık Otu Tozu ve kabartma tozunu ayrı bir kabın içerisinde karıştırın.
- Unlu karışımın içerisine Wefood Organik Keçiboynuzu Özü veya Wefood Organik Dut Özü’nü, püre haline getirdiğiniz muzları, Wefood Organik Hindistan Cevizi Yağı’nı ve chia tohumlu sütü ilave edin.
- Elde ettiğiniz hamuru muffin kalıplarına paylaştırın ve üzerine Wefood Glutensiz Yulaf Ezmesi’nden serpiştirin.
- Muffin’leri önceden 175 derece sıcaklığa getirdiğiniz fırında 20-25 dakika pişirin.
- Fırından çıkarıp 10 dakika kadar dinlendirdikten sonra tüketmeye hazır... Wefood ürünlerinin koruyucu içermeyen doğal formülleri sayesinde, hazırlayacağınız tarif de katkısız ve doğal bir içeriğe sahip olacak! Bu nedenle muffin’lerinizi oda sıcaklığında tutmak yerine buzdolabında ve ağzı kapalı şekilde saklamayı tercih edebilirsiniz.
Afiyet olsun…